La studio #1

In studioul de inregistrari (sau acasa la tine) ar fi indicat sa pastrezi cateva reguli de ordine interioara. Atat din punct de vedere muzical, cat -foarte important- din punct de vedere administrativ. Sa inregistrezi o piesa sau sa mergi la studio este un eveniment in viata unui artist, mai ales daca este la inceput. Daca vine vorba de prima piesa chiar,  fi sigur ca va fi notata in calendar. Iar daca mai pui la socoteala si faptul ca artistul este tanar… Tot cartierul va sti! Lucru ce are doua aspecte, in acest articol tratand doar pe cel din partea “gazdei”.

In primul rand e bine sa fii pregatit cu toata aparatura cand cineva vine la studio. Calculatorul pornit, un proiect nou de Cubase deschis, microfonul asezat in pozitia respectiva, toate cablurile la locul sau.

Daca gaseste curatenie si ordine fi sigur ca vei avea de castigat. E greu, pare simplu de spus dar cand stai si lucrezi se face acea dezordine care consta in hartii (texte, partituri), ambalaje de chipsuri, pet-uri si firimiturile de rigoare. Cd-uri, carcase si toate minunile. Asa ca incearca, cu 20 de minute incainte de a aparea invitatii sa aranjezi un pic treburile. Un parfum discret de camera nu da rau.

Cand vin oamenii sa inregistreze, cuvantul de baza este eficienta. Binenteles ca trebuie sa fie un dialog la inceput, mai ales daca nu cunosti persoanele. Dar incearca sa le aduci spre muzica si spre ce se va intampla atunci, la acea sesiune. Este bine sa discuti ce vor de la tine, ca sa clarifici niste chestii la inceput. Daca vor doar sa traga vocea, daca vor doar sa aranjeze instrumentalul, daca vor sa adauge elemente ce tin de productie etc. 15 minute in plus la aranjament iti poate salva ore intregi mai tarziu cand te vei apuca de mixul piesei.

Rabdarea este o virtute, si in timp va fi apreciata. E bine sa te inarmezi cu rabdare (exista si pastile). Vei intampina tot felul de probleme pe care va trebui sa le gestionezi (probabil de fiecare data cine va pune castile pe urechi va spune ca nu se aude cum trebuie, pentru asta exista mai multe optiuni pe care le vom dicuta cu alta ocazie).

E bine sa ai un regulament propriu de ordine interioara, care sa te reprezinte pe tine si felul tau de a lucra. Mai jos este o poza cu regulamentul trupei Coldplay in studioul de inregistrari. E de luat ca exemplu si adaptat la stilul tau de lucru.

2 Replies to “La studio #1”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *