Cat de ok sunt plugin-urile care vin odata cu un program?

O sa presupunem ca folosim doar software (eu da) in studioul nostru. Am inregistrat o piesa, avem si proiectul ei, fiecare instrument cu canalul sau. Si ne apucam de mix. Ce folosim? Exista pe piata o sumedenie de plugin-uri ce emuleaza virtual foarte aproape de cel real. Multi ingineri de succes le folosesc, asta nu este o scuza pentru o melodie de a suna nasol. Ideea e ca ele costa (suficient), ca orice alt soft (nu intra in discutie trackerele care sunt pline de ele). Bun, si ce folosim? Sunt oameni care o sa te stranga de gat pentru suita de pluginuri wawes (excelente de altfel).

Intrebarea pe care trebuie sa ti-o pui este: cunosc elementele esentiale dintr-un mix? Fiecare mix e diferit unul de celalalt. Da, poti aplica o serie de preset-uri mai multe piese, in general cand mixezi un album ce are aceeasi voce, dar sa le lasi asa fara sa-i faci o corectura in functie de piese poate fi considerat o bataie de joc.

Ideea la care vreau sa ajung este ca, fiecare DAW vine cu o suita proprie. Cubaseul are in set  cam tot ce iti trebuie pentru un mix reusit (si se inbunatateste de la o versiune la alta). Am cunoscut cativa producatori din Occident care nu se sinchisesc catusi de putin sa puna o compresie sau un limiter din stock-ul programului -multi ingineri sunt platiti pentru a folosi anumite soft-uri, sa nu uitam partea asta-.

Sugestia ar fi sa nu te incarci cu tot ce e disponibil acolo pe internet (ex: folosesc Izotope Ozone pentru ca am vazut eu ca-l foloseste si Respectivul…) si sa incepi prin a cunoaste propriul soft si suita excelenta care vine impreuna cu el. Cel mai simplu lucru, pur si simplu incearca-le pe toate. O sa fi uimit de cat de departe a ajuns tehnologia si cat de accesibile sunt anumite chestii (cu ceva ani in urma, cand inginerii de sunet se imbracau in halate albe, “efectul” reverb era in sinea lui o camera unde oamenii intrau si inregistrau).

Asa ca, apuca-te de joaca! Dar nu uita, toate plugin-urile din lume (impreuna cu hardware) nu fac nicio minune. Nimic nu se compara cu o prestatie artistica deosebita si o inregistrare buna. In momentul in care ai asa ceva, considera ca 50 % din piesa este gata. Si pentru asta nu ai nevoie de vreun soft sau plugin anume, ci de un cantaret care sa se simta confortabil si sa-i placa ce face (cati n-am intalnit, pentru care cantatul este un chin si abia asteptau sa iasa din camera de inregistrari).

7 Replies to “Cat de ok sunt plugin-urile care vin odata cu un program?”

  1. Pana sa ajung sa aud de Waves/iZotope, am folosit (si inca folosesc) efectele ce veneau cu daw-ul (Adobe Audition) ce-l foloseam. Am ramas chiar uimit de cat de bun este reverb-ul (nu toate, evident), EQ-ul si altele. Dar in special cele doua mentionate.

  2. Degeaba ai sound si inregistrarea este foarte buna daca nu cunosti tehnica si n-ai ureche . E destul de greu sa faci un mix bun, nu mai vorbesc de “masterizare” unde iti trebuie concentrare si relaxare in acelasi timp plus un sistem de redare foarte bun ( si cunostinte destul de bogate ). Nu poti face foarte mare lucru intr-un home studio si munca pe pluginurile stoc ingreuneaza treaba . Cel mai bine este sa incerci toate pluginurile pe care le poti gasi si sa alegi ce crezi ca este mai bun . De exemplu, eu am probat foarte multe de-esser-e si am ajuns la concluzia ca cei de la waves au facut cel mai bun de-esser , e foarte simplu si eficient plus ca outputul e foarte bun .

  3. Salutari! Eu unul folosesc FL Studio 10 si pluginurile din el( cele standard) mi se par destul de ok. Folosesc Parametric EQ, respectiv Parametric EQ 2 si Fruity Reeverb si nu am intalnit nicio problema pana acum 🙂 Foarte bune sunt, deaasemeni si Fruity Compressor, Fruity Multiband Compressor, respectiv Fruity Limiter, Maximus.

  4. Cred ca toata lumea e de acord ca cei de la Waves fac produse excelente, nu doar de-eserul respectiv 🙂 Nu m-am mai jucat cu Audition dar printre primele tutoriale care s-au facut in Romania pentru mixarea vocii (Tase de la Pirats Klan, o trupa rap) erau in cool edit pro si nu stiu cat de multe “third party software” erau disponibile la vremea aceea, dar au iesit niste mixuri super-ok cu ce era pe stoc.

  5. Am lucrat si eu pana nu demult in Adobe Audition si chiar imi placea ce scotea. Acum am trecut la Reason 6 si am ramas pur si simplu uimit. Are tot ce iti trebuie pentru o mixare buna, si chiar si masterizare (desi prefer sa o fac in Studio One cu Izotope Ozone). Imi place cum sunt imitate acele device-uri analog, si dau si un sunet foarte placut asa.

  6. Da, izotope ozone 4 este foarte bun din cauza algoritmilor pe care functioneaza si pentru ca are tot ce ai nevoie intr-un singur plugin, limitarile sunt excelente si equalizerul lucreaza foarte bine . Ce cred eu ca este o problema si aici ma refer la izotope 4 caci la 5 au facut pluginurile si independente pe langa vst-ul baza , este faptul ca stereo Imaging, dynamics si harmonic nu sunt independente fiind vorba de crossover-uri .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *